Charlie Åkerlund (Stockholm)

Den avdankade scenpoeten

Charlie Åkerlund stiger

likt fågel Fenix upp

ur askan av sina egna brända

diktsamlingar och prosaverk

För att vid skymningen

på lördagskvällen

Med sin gripande, darrande stämma

recitera sköra tonårspoem

av De Tre Jubilarerna

Cherokesees (Holmsund)

Cherokesee´s har två slags stamråd. Ett styre under fredstid och det andra var ett krigsråd. Vardera av dessa råd hade en hövding som sammankallade råden, en vit hövdning för fred och en röd hövding för krig. Det finns också en partyhövding som kan ordna partaj mellan de båda stamrådens hövdingar, den vita hövdingen och den röda hövdingen, om det uppstår missämja mellan dem.

År 2011(orm-året) vart det konflikt mellan dessa hövdingar och ett stundande partaj skulle äga rum. Den ceremonin vart (av vädergudarna) lagd i ombergstugan, precis när vitansikternas festival äger rum.
”Vi skola samköra detta prataj! Vi bjuder in, så bjuder dom till” säger partyhövdingen (blåansikte).

Han & Ling (CH)

När dansvirtuosen Yo Han och multikonstnären Chen-Ny Ling möttes våren 2011 uppstod känslor av återfödelse. Under åratal av borgerligt förtryck och i frånvaro av statliga bidrag var deras respektive konstnärsskap i det närmaste tillintetgjort. Föräldraförsäkringen blev deras sista utväg att upprätthålla kreativitetens lyster. En plan som dock inte var särskilt genomtänkt. Nära att söndersmulas i svepande rörelser mellan kök och badrum, hittas i mötet mellan dem åter kraften i rörelserna och ljudbilden.

I föreställningen Wa phan! (Hundår!) penetrerar duon genom ett nålsöga vår innersta oro, och i kollisionen mellan närhet och allienering finner de rum för konflikt, hopplöshet, vanmakt och svidande handexem. Han’s kroppsspråk utmanar betraktaren, och i symbios med Ling’s tonsvängningar bildas en svårgenomtränglig massa, närmast omöjlig att ta till
sig.

Koreografi: Yo Han/Karin Wiklund
Ljud: Chen-Ny Ling

Födelsedagsbandet (Umeå)

Festivalen till ära har det tre jubilarerna själva satt ihop ett band. Vad bandet kommer att bjuda på är omgärdat med stort hemlighetsmakeri, men helt klart är att du inte kommer att vilja missa det!

Life Against Death (Umeå/Gbg/Stockholm)

Life Against Death är en av Umeås bäst bevarade hemligheter. Bandet var aktivt i början av 2000-talet och bestod av de mytiska bandmedlemmarna Ph. Death, Garida V, Hannes Iscariot och Robert Rice, och musiken var influerad av goth, synth och den brunaste neo-folken. Det enda livstecknet från bandet var en låt på en obskyr samlings-cd, men exklusivt för Trettioårsfestivalen har bandet bestämt sig för att göra sin första (och troligtvis sista) live-spelning. Så kamma synth-luggen, plocka fram din brunaste skjorta och bered dig på en resa in i mörkrets hjärta…

Lovers Town (Umeå)

Bättre fly än illa fäkta. Vissa är födda till det, andra inte. Ni avgör. Scenvan duo gör debut ihop.

Nattskiftet med Pär Thörn (Stockholm/Malmö)

”…Bremer var även en del i nästkommande projekt, Nattskiftet, som bestod av två trumset och en bas. De två trummisarna bankade på och basen ackompanjerade i ett slags stenåldersfunk. Ibland sprakade det till av något protoafrikanskt men var inte svängigt nog för att framkalla riktiga andar eller extas. Eller ”groove”, för den delen.

Inte blev det bättre av att Bremer ofta dränkte dem med sina massiva ljudmassor. Här var det noisegröt och, misstänker jag, oavsiktligt oljud som dominerade. Författaren Per Thörn hoppade dessutom upp som gubben i lådan och läste (eller, snarare, skrek) en text om, tror jag, politiska soffliggare och existentiell ångest. Det bröt av lite mot det annars så strikt sonoriska överväldigandet, men politiska kommentarer kan inte ses som annat än ett faux pas i en miljö som i grund och botten endast präglas av ömsesidig beundran av varandras maskinparker och effektboxar. Och, inte att förglömma, beundran av volymkontrollen (eller avsaknad av den).”

Tidningen Kulturen, 2010-12-02, Carl Abrahamsson

Nervskade

Det kokande färska nya bandet som kommer att göra en kort, men intensiv första spelning för att hedra födelsedagsbarnen.
Ska dock inte förväxlas med den amerikanska kopian med samma namn..
Fyra ungdomar med mycket vilja, svett och muskler.
30 är det nya 15!

Sweet Mountain Home (Umeå/Stockholm)

Berghems bästa bluesgrass spelar för dig som är svag för sånger om lantlig kärlek och tuggummi. Efter en legendomsusad demo och omtalad livedebut i våras är Sweet Mountain Home redo att nedstiga från sitt hemmaberg för att bestiga Ombergets topp! Förmodligen är man dessutom det enda bandet på festivalen som jobbar med den sociala nätverkssajten Myspace.

UCLA  (Umeå/Stockholm)

Med sina rötter i Stockholms övärld har UCLA tagit traditionen till fastlandet. Det karga och hårda klimatet har sållat fram de fuktbeständiga instrumentvalen näsflöjt, harmonika och ukulele som bidrar till det unika sound som är UCLA.

Lämna en kommentar